Carbon kopen

Wil je een racefiets kopen met een carbon of aluminium frame?

Heb jij een nieuwe fiets nodig? Er zijn verschillende soorten frames zoals magnesium, staal, aluminium, titanium of carbon. Een aluminium frame is bekend in de sportwereld. Eerder was carbon vrij duur maar dit wordt steeds voordeliger. Het wordt steeds meer gebruikt bij wielen, sturen maar ook fietsschoenen. Wil je meer weten? Lees hieronder dan de verschillen in een carbon of aluminium frame.

 

Een carbon frame kopen

De soort carbonvezel heeft een zeer belangrijke invloed op het frame van je uiteindelijke fiets. Dat gaat namelijk de sterkte en stijfheid bepalen. Hoe stijver en sterker de vezel hoe duurder het frame. Ruimtes tussen de vezel worden opgevuld met hars. Hoe minder hars er nodig is hoe duurder het frame. Hars is natuurlijk goedkoper dan carbon vezels. Wanneer je voor het eerst een racefiets kiest kun je beginnen met een instapsegment. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een midden of hoog segment. Bij het hoge segment zijn de vezels enorm stijf en laag in gewicht. Bij een instapsegment is het andersom; minder stijve carbonvezels en daardoor een grotere hoeveelheid hars. Dat maakt het goedkoper. Een carbon frame kan vrijwel elke gewenste vorm aannemen en dus specifieke rijeigenschappen bevatten. Nadeel: carbon is wat duurder en er is een mogelijkheid dat het kan scheuren bij een val.

 

Aluminium frame kopen?

Een aluminium frame bestaat uit diverse legeringen. Waarom zou je kiezen voor een aluminium frame? Wanneer je niet te veel geld kwijt wilt zijn is aluminium een goede keuze. Het is goedkoper dan carbon. Aluminium buizen kunnen in het midden dun zijn en in het uiteinde wat dikker. Het gewicht neemt bijna niet toe maar de stijfheid wel. Nadeel: Bij alumnium kan metaalmoeheid optreden en het kan geen verschillende vormen aannemen. Aluminium is wat robuuster en duurzaam.

Wil je nu een frame van carbon kopen of van aluminium? Bij het kiezen van de juiste racefiets zijn er factoren waar je rekening mee moet houden zoals je hierboven leest.

Scroll to Top