De gevaren van het kopen van een gebruikte motorhelm

 

Iedereen zal wel begrijpen dat een motorhelm het belangrijkste onderdeel is van de uitrusting van een motorrijder. Bij een ongeluk maakt een helm namelijk vaak het verschil tussen leven of dood. Het is daarom ook wereldwijd verplicht om er een te dragen. Helaas is het motorrijden al een erg dure hobby. Veel rijders kiezen er daarom voor om te besparen op een helm en kopen een gebruikte helm. Dit is een van de slechtste keuzes die je kunt maken en wij zullen je vertellen waarom.

 

Als je een tweedehands helm koopt weet je helaas niet of de helm is beschadigd. De vorige eigenaar kan de helm hebben laten vallen wat ervoor zorgt dat de binnenschaal beschadigd is. Dit kun je dus niet op het oog zien, maar dit betekent wel dat de helm vrijwel onbruikbaar is. Hij zou de impact van een echt ongeluk namelijk niet meer aankunnen.

 

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de schokabsorberende liner na verloop van jaren broos kan worden. Meestal geld voor een gemiddelde helm zo’n vijf jaar voordat hij moet worden vervangen. Bij een gebruikte helm kun je niet weten hoe oud deze precies is. Bij bijvoorbeeld een systeemhelm kan het locking mechanisme ook minder goed werken.

 

Daarnaast heeft elke helm naast de buitenschaal en de schokabsorberende schaal ook nog een binnenvoering. Deze binnenvoering is bedoeld om ervoor te zorgen dat de helm comfortabel om het hoofd zit. De voering gaat zich namelijk helemaal naar het hoofd van degene die de helm op heeft vormen. Dit betekent dat de helm dus naar het hoofd van degene die hem op heeft gehad gevormd is. Als jij hem dan opzet zal de helm dus volledig misplaatst zitten. Het is dus onverstandig deze helm vervolgens zelf op te doen.

 

Al met al kan er dus wel worden gesteld dat het kopen van een tweedehands motorhelm te allen tijde een slecht idee is. Er zijn te veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat de helm beschadigd of niet meer bruikbaar is zonder dat je het weet. Ook heeft ieder mens een ander hoofd dus zal de pasvorm nooit optimaal zijn.

Scroll to Top